Telekhatár kijelölése – Kitűzés

A telekkitűzés olyan geodéziai szolgáltatás, mely során a telekhatárokat a helyszínen karóval, vagy festéssel jelöljük ki az ingatlan-nyilvántartási térkép alapján. Kérje Ön is földmérő szakember segítségét, ha pontosan szeretné tudni, hol vannak a telekhatárok, mit hova lehet építeni.

Ha például új kerítést szeretne építeni, vagy telekvásárlás előtt áll, mindenképpen szükséges a telekhatárok pontos kijelölése, így sok konfliktust, nézeteltérést is elkerülhet. Sajnos utólag már sokkal nehezebb korrigálni, jobb megelőzni az évekig húzódó, drága pereskedést egy telekhatáron túl felhúzott épület, vagy vitatott telekhatár miatt.

 A telekkitűzés akadálya lehet minden olyan perfeljegyzés, mely az ingatlan tulajdonjogával, területével, vagy határvonalával kapcsolatos. Ezért még mielőtt bármilyen munkálat kezdetét venné, a tulajdonosnak nyilatkoznia kell a földmérő irányába, hogy semmilyen jogi per nincs folyamatban a telekkel kapcsolatban. Azt is a földmérő tudomására kell hozni, ha a múltban volt ilyen eset, de már jogerősen lezárult.

 A telekhatár kijelölésről mindig értesíteni kell a szomszédos telkek tulajdonosait is. Amennyiben a mérés során a szakember az ingatlan-nyilvántartási térképtől eltérő határokat állapít meg, a kitűzési vázrajzon feltünteti az eltérés területét és pontos helyét. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy a tulajdonos nem veheti birtokba a mérések alapján kimutatott új területet, csak és kizárólag a szomszédos tulajdonos beleegyezésével, vagy jogerős bírósági határozat alapján.

 

A telekkitűzés lépései:

 • kérje szakképzett földmérő segítségét, akinek szüksége lesz a telek helyrajzi számára, hogy a földhivataltól bekérje a szükséges adatokat
 • amint a kért információk rendelkezésre állnak, egy előre megbeszélt időpontban a földmérő kimegy a helyszínre és elvégzi az előzetes helyszíni felmérést
 • az előzetes helyszíni felmérést követően a kitűzés időpontjának egyeztetésére kerül sor, melyet követően postai úton kiértesítésre kerülnek az érintett tulajdonosok beleértve a szomszédos ingatlan tulajdonosait is
 • az előzetesen kiértesített időpontban a földmérő a telekhatár pontjait karóval, vagy festéssel kijelöli, továbbá szintén a helyszínen jegyzőkönyv felvételére kerül sor.
 • elkészíti a kitűzési vázrajzot, melyen az esetleges eltérést mutató területet is feltünteti.
 • a kitűzési dokumentációt a területileg illetékes földhivatalnak részére nyilvántartás céljából megküldjük a területileg illetékes járási földhivatalnak.
 • a járási földhivatal nyilvántartásba vett kitűzési vázrajzot megrendelőinknek postai úton küldjük meg.

 

Segítünk, hogy mire van szüksége!

Laikusként nem mindig egyszerű rájönni, melyik földmérési feladat vezet eredményre, ezért készítettünk magyarázatokat a szolgáltatásainkhoz. Nézze meg őket, ha nem biztos benne, mire van szüksége.

Miért az AlbaGIS?

 • Megoldás orientált gondolkodás
 • Megbízható ügyfélképviselet
 • Komplex megoldások
 • Minősített szaktudás
 • Kedvező árak

Kapcsolat

Hívjon

Címünk

8000 Székesfehérvár
Királykút lnd. 1. II/3.