Épületfeltüntetés

Épületfeltüntetésre általában akkor van szükség, ha egy telken egy vagy több új épületet emeltek, vagy épületbővítés történt. A változásokat fel kell tüntetni az ingatlan nyilvántartásban is, melynek a következő lépései vannak:

  • először a földmérő elvégzi a szükséges méréseket, majd ezek alapján elkészíti az épületfeltüntetési vázrajzot
  • ezután ingatlan nyilvántartási kérelmet kell benyújtani a területileg illetékes földhivatalhoz
  • a kérelem mellékleteként csatolni kell a már elkészült vázrajzot és az önkormányzattól kapott jogerős igazolást, általában használatbavételi engedélyt
  • a szükséges dokumentumok birtokában a földhivatalban a változásokat átvezetik az ingatlan nyilvántartási térképre és a tulajdoni lapra

Új építésű épületeknél nem is adják ki addig a használatbavételi engedélyt, amíg nincs feltöltve az épületfeltüntetési vázrajz az OÉNY (Országos Építésügyi Nyilvántartás) rendszerébe.   

Abban az esetben nem kell a földhivataltól épületfeltüntetést kérni, ha olyan bővítést, hozzáépítést végeznek, mely az állami alaptérkép tartalmát nem módosítja, vagyis nem befolyásolja az épület körvonalát, kiterjedését. Természetesen az önkormányzat építési hatóságához minden változást be kell jelenteni, de a jelenleg hatályos jogszabályok szerint nem kell épületfeltüntetési vázrajz, ha ráépít egy emeletet, mely nem nyúlik túl az eredeti alaptérképen.

Ha az épület kiterjedése, alapterületének körvonala változik a tervezett átalakítások, bővítések miatt, mindenképpen szükséges az épületfeltüntetés és az ehhez kapcsolódó vázrajz elkészíttetése. Például ha új szobát építettek a házhoz, vagy beépítették a teraszt.

Ha ingatlant szeretne vásárolni és arra lakáscélú hitelt is venne fel, a hitel folyósításának egyik feltétele lehet az új épület feltüntetése. Ha az ingatlan nem szerepel a tulajdoni lapon, vagy a hiteles térképmásolat nem felel meg a valóságnak, a bank elutasíthatja a hitel folyósítását, vagy feltételként szabhatja meg az ingatlan nyilvántartási kérvény benyújtását a földhivatal felé.  

 

Segítünk, hogy mire van szüksége!

Laikusként nem mindig egyszerű rájönni, melyik földmérési feladat vezet eredményre, ezért készítettünk magyarázatokat a szolgáltatásainkhoz. Nézze meg őket, ha nem biztos benne, mire van szüksége.

Miért az AlbaGIS?

  • Megoldás orientált gondolkodás
  • Megbízható ügyfélképviselet
  • Komplex megoldások
  • Minősített szaktudás
  • Kedvező árak

Kapcsolat

Hívjon

Címünk

8000 Székesfehérvár
Királykút lnd. 1. II/3.