Szolgalmi jog bejegyzés

A szolgalmi jog, szolgalom más tulajdonában lévő ingatlan valamilyen célú és mértékű használatának jogát jelenti. A telki szolgalom az ingatlanhoz kapcsolódik, nem pedig a tulajdonoshoz. Tehát értékesítés esetén ugyanúgy megmarad a szolgalmi jog, az uralkodó és a szolgáló telek tulajdonosai lesznek minden esetben a jogosultak és a kötelezettek.

A szolgalom szerződéssel jön létre a legtöbb esetben, kivétel lehet a közüzemi szolgáltatók számára hatósági határozattal létrehozott szolgalmi jog.

A szerződés mellett ingatlan-nyilvántartási bejegyzés is szükséges a szerződésen alapuló telki szolgalmi jog létrejöttéhez. A telki szolgalmi jog keletkezésére, módosulására, illetve megszűnésére vonatkozó bejegyzésnek közokirat, ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat alapján van helye.

Telki szolgalmat a következő célokból lehet alapítani: Az átjárás, vízellátás és vízelvezetés, pince létesítése, vezetékoszlopok elhelyezése, épület megtámasztása céljára vagy a jogosult számára előnyös más hasonló célra. Ha valamely föld nincs összekötve megfelelő közúttal, a szomszédok kötelesek tűrni, hogy a jogosult földjeiken átjárjon.

A szolgalmi jog bejegyeztetéséhez vázrajzot kell készíttetni, ebben tudunk segíteni Önnek.  Vázrajz készítéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon hozzánk elérhetőségeinken. 

Segítünk, hogy mire van szüksége!

Laikusként nem mindig egyszerű rájönni, melyik földmérési feladat vezet eredményre, ezért készítettünk magyarázatokat a szolgáltatásainkhoz. Nézze meg őket, ha nem biztos benne, mire van szüksége.

Miért az AlbaGIS?

  • Megoldás orientált gondolkodás
  • Megbízható ügyfélképviselet
  • Komplex megoldások
  • Minősített szaktudás
  • Kedvező árak

Kapcsolat

Hívjon

Címünk

8000 Székesfehérvár
Királykút lnd. 1. II/3.