Használati megosztás

Egy osztatlan közös tulajdonban lévő telket a tulajdonosok feloszthatnak úgy, hogy az az ingatlan nyilvántartásban, a térképen és a tulajdoni lapon sem kerül feltüntetésre, ellenben a helyszíni használat során kialakult állapotot a tulajdonos társak elfogadják és ezt geodéziai mérés során a földmérő rögzíti.

Ennek megvalósításához földmérő szakember segítségére van szüksége, aki elkészíti a a helyszíni mérések alapján használati megosztási vázrajzot, és az ott megadott adatok alapján az ügyvéd ellenjegyzi az erről szóló megállapodást.

Ha az osztatlan közös telek tulajdonosai között nincs használati megosztás, a telek minden pontja közösnek számít. Amennyiben szeretnének saját használatú telekrészeket elkülöníteni, szükséges a használati megosztási vázrajz elkészítése. Ezt bízza ránk!

Ha az adott övezetre vonatkozó szabályok szerint a kérdéses földterület megosztható, hagyományos megosztásról beszélünk, más szóval telekalakításról. Ha viszont olyan szabályozás vonatkozik a területre, miszerint nem lehet megosztani, használati megosztási megállapodást kell kötni.

A használati megosztási megállapodásban a tulajdonosok pontosan rögzítik, mely telekrészeket használják közösen, melyeket pedig külön. Mindez jól alkalmazható például többszintes ingatlan esetén, ahol az egyik tulajdonos az alsó, a másik pedig a felső szintet használja.

A földmérő által elkészített használati megosztási vázrajzot minden tulajdonos aláírja, így jelezve, hogy egyetért a tartalmával. Az ügyvéd ezek után megírja és ellenjegyzi a használati megosztási megállapodást, de ez nem kerül ingatlan-nyilvántartási átvezetésre. A földhivatalhoz egy példányt el kell küldeni, hogy vitás kérdés esetén legyen egy hiteles példány.

A területek kijelölésénél általában a tulajdonosi hányad a legmeghatározóbb szempont, de figyelembe vehetik az adott földrészek értékét is. Természetesen a használati megosztás nem befolyásolja a tulajdoni hányadokat, csak a természetbeni használatot tükrözi, rögzíti.

Banki hitelfelvétel során a pénzintézet kérheti a használati megállapodást, ugyanis annak hiányában nem folyósítanak kölcsönt. Ingatlan adásvétel esetén is nagyon fontos, hogy tisztázzák a területhasználat feltételeit.

Segítünk, hogy mire van szüksége!

Laikusként nem mindig egyszerű rájönni, melyik földmérési feladat vezet eredményre, ezért készítettünk magyarázatokat a szolgáltatásainkhoz. Nézze meg őket, ha nem biztos benne, mire van szüksége.

Miért az AlbaGIS?

  • Megoldás orientált gondolkodás
  • Megbízható ügyfélképviselet
  • Komplex megoldások
  • Minősített szaktudás
  • Kedvező árak

Kapcsolat

Hívjon

Címünk

8000 Székesfehérvár
Királykút lnd. 1. II/3.