Belterületbe csatolás

A földrészletek értéke, felhasználásának lehetőségei és a feltételei függ a terület fekvési besorolásától. Egy terület fekvése három kategóriába osztható, belterület, külterület vagy különleges külterület (zártkert).

A terület fekvése meghatározza az értékét, a beépíthetőséget és használatának feltételeit. A fekvések határai az önkormányzat által vannak kijelölve és az alaptérképen és a tulajdoni lapokon is nyilvántartja a földhivatal. Ezeknek a határoknak a megváltoztatását az önkormányzat kezdeményezheti, ehhez az önkormányzati testület határozata szükséges.

A leggyakoribb fekvéshatárt érintő módosítás a belterületbe csatolás. Ebben az esetben a külterület használati jellege is megváltozik és a területek művelés alól kivett kategóriába kerülnek átsorolásra. Ennek a kivonásnak díja van, amit földvédelmi járulékként kell megfizetni.

A művelési ág megváltoztatására irányuló eljárással együtt jár, hogy a természetvédelmi hatóság szakvéleményét is ki kell kérni.

A belterületbe vonás célja gyakran a település terjeszkedésének lehetőségének a biztosítása. Ezek a területek leggyakrabban a határosak az éppen aktuális belterületi határral. A belterületbe csatolt övezet célját mindig kijelölik, ez lehet iparterület, gazdasági terület vagy akár lakóterület is.

A belterületbecsatoláshoz szükséges földmérési munkarészeket, azaz a változási vázrajzokat földmérő készíti és az átvezetéshez azaz a tényleges belterületbe vonáshoz záradékoltatja a területileg illetékes földhivatallal.

Ha további segítségre van szükséges a belterületbe csatolás kapcsán, netán kérdése van, akkor keressen elérhetőségeinken.

Segítünk, hogy mire van szüksége!

Laikusként nem mindig egyszerű rájönni, melyik földmérési feladat vezet eredményre, ezért készítettünk magyarázatokat a szolgáltatásainkhoz. Nézze meg őket, ha nem biztos benne, mire van szüksége.

Miért az AlbaGIS?

  • Megoldás orientált gondolkodás
  • Megbízható ügyfélképviselet
  • Komplex megoldások
  • Minősített szaktudás
  • Kedvező árak

Kapcsolat

Hívjon

Címünk

8000 Székesfehérvár
Királykút lnd. 1. II/3.